Zuurdesem starter

Gepubliceerd op 3 februari 2022 om 14:32

We zijn nu al een jaar zelf brood aan het bakken. Niet zomaar brood, nee: Zuurdesembrood. Het leek ons leuk om jullie daar in mee te nemen.  Om zuurdesembrood te maken heb je een zuurdesem starter nodig. Het duurt ongeveer 7-10 dagen, maar het is absoluut de moeite waard als je lekker brood wil maken! Je maakt ‘m zo:

Zuurdesem starter maken

Dit heb je nodig:

Ingrediënten:

  • Roggemeel
  • Water

Benodigdheden: 

  • een spatel of lepel
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Mengkommetje
  • (Weck) pot met losse deksel

 

Dag 1:

  • 20 gram roggemeel
  • 20 gram water op kamertemperatuur
     

Meng de rogge en het water goed door elkaar en doe in de weckpot. 

Leg de deksel er losjes op, en laat 24 uur staan om te fermenteren. Let er op dat je een pot neemt die groot genoeg is zodat de starter goed kan rijzen.

 

Dag 2

  • De mix van dag 1
  • 20 gram roggemeel
  • 20 gram water op kamertemperatuur

Meng het water en de bloem door de starter van dag 1, en laat weer 24 uur staan.

 

Dag 3

  • 20 gram starter van dag 2
  • 20 gram water op kamertemperatuur 
  • 20 gram roggemeel

 

Neem 20 gram starter van dag 2, en doe de rest weg. Voeg hier nu de 20 gram water en rogge aan toe, en laat weer staan tot de volgende dag. Als het goed is zie je nu al goed dat je starter ‘piekt’ en ‘daalt’. 

 

Dag 4 tot 7:

Het principe is eigenlijk hetzelfde als van dag 3. Ga op de zelfde manier door tot dag 7.

Op dag 7 zou de starter zich binnen 12 uur moeten verdubbelen. ( Je kan dit makkelijk bijhouden door een elastiekje rond de pot te doen op het niveau van de starter als je hem gevoed hebt.)

Is dit nog niet het geval? Gewoon door gaan. Het kan zelfs tot 2 weken duren voordat je een echt goed werkende starter hebt. Bij mij duurde het ongeveer 10 dagen. 

 

De starter werkt in het begin het beste met roggemeel. Na een aantal weken zou  je hem ook kunnen omvormen naar een witte starter, door hem alleen nog maar witte tarwebloem of meel te voeden. Na een tijdje is hij dan wat witter. Dit heeft wel wat tijd nodig omdat de stater moet leren de witte bloem te fermenteren. 

 

Je vraagt je natuurlijk af, hoeveel starter moet ik behouden om een brood te maken?

Eigenlijk niet zo veel. Je maakt niet direct brood met de starter zelf, maar je maakt een ‘levain’. 

Een levain is een klein beetje van je starter, (20-30 gram) waar je bloem en water aan toevoegt, en dat doe je in je brooddeeg. Eigenlijk een tijdelijke tweede starter. Dus aan 60 gram starter heb je genoeg, en als je dan je levain maakt vul je het gelijk weer bij met rogge en water. 

 

Klinkt niet zo moeilijk toch?  Het is ons ook gelukt, haha! :-)

 

Succes, en in onze volgende post leggen we je uit hoe je zo’n heerlijk zuurdesem brood kunt maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.