Homemade Mayonaise

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 15:03

Laatst gingen we een frietje halen, en hadden er mayo bij gevraagd, maar ze waren het vergeten in de tas te stoppen, en zelf niks in huis. PANIEK!  Toevallig zag ik ’s middags een filmpje op YouTube met dit toprecept voor mayonaise. Friet warm gehouden in de oven, en we hebben dit gelijk uitgeprobeerd, en het werkte perfect! Zo simpel, zo snel! De mayonaise stond binnen 5 minuten op tafel.

 

Ingrediënten:

  • 1 eidooier
  • 1 kleine theelepel mosterd
  • 100 ml neutrale olie
  • Een paar eetlepels water 
  • Peper en zout
  • Citroen
  • Paar druppels worcestersaus
  • Eventueel 1 theelepel poedersuiker

 

 

Bereidingswijze:

Scheid de dooier van het eiwit, en doe de dooier in een mengkom. (Gooi het eiwit niet weg, hier zijn tal van mogelijkheden voor!)   Voeg hier de mosterd, peper en zout aan toe, en klop het totdat het goed gemengd is. 

 

Voeg nu langzaam, al kloppend in een dun straaltje de olie toe. Ik gebruik zonnebloem olie, maar je kunt ook halverwege switchen naar olijf, of welke olie je maar lekker vind. Je kunt zelf nog iets meer olie toevoegen dan 100ml. Ik heb het gisteren met 150 ml gemaakt, en dat werkte ook goed. Ik denk zelfs dat 200ml geen probleem is.

 

Als alle olie er bij zit, is in principe de mayo klaar. Ik vind het lekker om hem wat frisser te maken door citroen toe te voegen. Het kan zijn dat de mayo wat dik uitvalt, in dat geval voeg je gewoon een klein beetje lauw water toe. Mijn vrouw vind hem lekkerder als er een klein beetje zoet in zit, dus heb ik ook wat poedersuiker toegevoegd. Ook lekker is een klein beetje worcestersaus.

 

Met dit basis recept kun je eindeloos variëren:

  • Voeg een extra lepeltje mosterd toe voor een mosterd mayo
  • Voeg fijngesneden basilicum, peterselie en bieslook toe voor een kruiden mayo
  • Extra citroen voor citroen mayo
  • Voeg een klein beetje chili olie toe op het laatst voor extra pit
  • Verhit een klein beetje kerrie in olijfolie, en voeg dit toe voor een heerlijke kerrie mayo

 

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos…

 

Have fun, en eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

All credits @ SortedFood

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.