Vlierbloesemsiroop maken

Gepubliceerd op 18 mei 2020 om 10:44

Het is weer de tijd van het jaar voor vlierbloesem!

Je komt ze overal tegen. In het park, in het bos, of zomaar langs de weg. Je herkent ze aan hun prachtige witte schermen, en natuurlijk aan de heerlijke geur die er vanaf komt. Dit recept is van CherryCharly.nl. Ik vond het het delen zeker waard! 

 

Vlierbloesem siroop:

Ingredients

15 vlierbloesemschermen

1liter water

500 gr suiker

1 citroen

 

Bereidingswijze

1 Was je bloesems goed maar voorzichtig, zorg dat alle beestjes eruit zijn. Je kunt ook net als wij gedaan hebben, (als je mazzel hebt) de vlierbloesem plukken als het net geregend heeft. Dan zijn alle beestjes er af.

Verwijder alle grote groene stelen, die kunnen je siroop bitter maken.

2 Rasp de citroenen en limoen boven een bordje, pers het sap uit boven een schaaltje.

3 Doe je bloesems, citroenrasp en -sap in een grote pan en giet er het kokende water op. Doe de deksel op de pan en laat dit 24 uur trekken.

4 De volgende dag steriliseer je een aantal beugelflessen, of andere flessen die je hebt liggen. Haal eerst de beugeldoppen eraf. Zet de flessen voor een kwartier rechtop op 120-130°C in de oven. Dompel de beugels en rubbers onder in kokend water en leg ze te drogen op een schone theedoek. Doe dit zo kort mogelijk voor het vullen.

5 Voeg de suiker toe aan je vlierbloesemwater en breng het al roerend aan de kook. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost en je siroop begint te bubbelen.

6 Doe op elke dop een rubbertje, maak de beugels weer vast aan de flessen. Giet de siroop met behulp van een soeplepel en een trechter in de flessen wanneer de flessen en siroop nog heet zijn. Sluit af, etiketteer en zet weg op een donkere, koele plek (de kelder ofzo).

Notes

 

Het is heel goed mogelijk om een beetje in smaak te variëren door je citrusvruchten in andere verhoudingen toe te voegen. Meer of minder, of zelfs sinaasappel te gebruiken in plaats van limoen.

 

 

Maak een heerlijk zomers drankje van 1 deel (shotglaasje) siroop, 2 delen appelsap en vul aan met spa rood. Zet koud, en geniet!

Reactie plaatsen

Reacties

Chrisje
4 jaar geleden

Is het mogelijk om vlierbloesem siroop te maken met de kleine bloemetjes erin die rond dwarrelen in de siroop?