Coca Cola Spareribs

Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 19:58

De eerste keer dat ik dit maakte, op aanbeveling van mijn vrouw, keek ik haar heel raar aan. ‘Cola met spareribs?? Echt? ‘  ‘ Geloof mij nou maar, het is superlekker!’  Zei ze. En zo geschiedde. En echt, het is ver-ruk-ke-lijk! Ik zou zeggen probeer het zelf! Dit zijn de lekkerste ribben die ik ooit gegeten heb!

 

INGREDIENTEN voor 2 personen:

VOOR DE RIBBEN:

  • 1 kg Kalfsribben (dit kan ook met varkensribben. Het recept blijft hetzelfde).
  • 3 blikjes Coca Cola (geen diet of zero)
  • 1 grote ui in 4-en gedeeld
  • 3 teentjes geplette knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel hele zwarte peperkorrels
  • Zeezout en versgemalen peper naar smaak toevoegen

VOOR DE SAUS:

  • 60 gram boter
  • 1 klein uitje, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 kopje ketchup
  • 1 ½ eetlepel mosterd
  • ¼ kopje bruine suiker
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 theelepel worcestershiresaus
  • Kookvocht van de ribben

Zeezout en peper naar smaak toevoegen

 

BEREIDING VAN DE RIBBEN

Neem een grote pan en doe hier de 3 blikjes cola, scheutje water, de ui, knoflook, laurier en peperkorrels in. Voeg naar smaak zeezout en versgemalen peper aan de ribben toe. Zorg dat de ribben geheel ondergedompeld zijn.  Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Draai de ribben af en toe om en laat het zachtjes ‘trekken’ tot de botjes los komen te zitten. Dit zal ongeveer 1 uur duren

BEREIDING VAN DE SAUS

Als je de ribbetjes uit het vocht gehaald hebt, laat het vocht dan inkoken tot ongeveer 0,5 liter. Doe het vocht dan in een blender, en blend fijn. Voeg dit dan weer toe aan de saus.

 

Fruit de ui en knoflook in de boter. Als de uien glazig zijn, voeg dan de rest van de ingrediënten, en het kookvocht toe.

Breng aan de kook, en zet het vuur laag. Laat de saus indikken door deze ongeveer 25 minuten, onder voortdurend roeren, zachtjes te laten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper en laat het iets afkoelen. Je kunt de saus goed afgesloten 5 dagen bewaren of invriezen.

 

VERWARM DE  OVEN OP 180.

Doe de ribben in een ovenschaal, en giet er een beetje van de saus over, en smeer uit. Zorg dat er genoeg op zit. De ribben zijn goed als de saus in ingedikt, en de botten zo uit het vlees te trekken zijn.

 

Wij hebben het gegeten met een gepofte aardappel en een maiskolf. 

Het is best een werkje, maar zeker de moeite waard! 

 

Een paar dagen later heb ik kippenvleugels gemaakt met dezelfde BBQ-saus. Ook deze zijn super goed gelukt!

Ik heb de kippenvleugels eerst met kipkruiden, peper en zout gemarineerd, en vlak voordat ze de oven in gingen rijkelijk bestreken met de saus. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.