Madeleines

Gepubliceerd op 24 juli 2020 om 16:36

Madeleines, voor +- 20 stuks

Madeleines zijn Franse luchtige cakejes die in de vorm van een sint-jakobsschelp worden gebakken. Ook kenmerkend is het buitje aan de bovenkant, deze wordt ook wel de parel genoemd.  

Deze variant is met citroen en sinaasappelrasp, wat resulteert in een super aromatisch cakeje! Ze zijn het lekkerst als ze vers uit de oven komen, licht knapperig van buiten, en zacht en geurig van binnen. Heerlijk!

 

Ingrediënten:

  • 115 gram ongezouten boter, plus een klein beetje om de vorm in te vetten
  • 15 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram honing
  • 100 gram suiker
  • 120 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 gram bakpoeder
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • Zest van een citroen
  • Zest van een sinaasappel

 

Bereiding:

Voordat je begint, zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit resulteert in een glad beslag, zonder klontjes.

Doe de boter, basterdsuiker en de honing in een klein steelpannetje, en laat alles goed smelten. Zorg ervoor dat er niks aanbrand. Roer regelmatig, en als alles goed gesmolten is, houd het lauwwarm.

Pak nu een grote kom, en meng de bloem, suiker, zout bakpoeder door elkaar met een garde. Voeg nu de eieren toe, en roer ze een voor een door het beslag. Zo krijg je geen klontjes. 

Roer nog een keer goed door het boter-suiker-honingmengsel, en voeg het al roerend toe.

Rasp nu het zest van de citroen en sinaasappel, en voeg toe aan het beslag.

Nu is je beslag klaar. Dek het goed af, het liefst met een folietje op het mengsel zelf, zodat er geen vel ontstaat. Zet in de koelkast, en laat een uur rusten zodat het beslag alles goed op kan nemen.

 

Afbakken van de Madeleines:

Verwarm de oven voor op 190 C voor boven-onderwarmte, of 175 C voor hete lucht. 

Vet de vorm in met wat boter, en bestrooi daarna lichtjes met wat bloem. Zo blijft de Madeleine niet plakken, en krijg je een knapperig laagje van buiten.

Vul een spuitzak met het beslag, en vul de Madeleinevormpjes  2/3 vol. (Je kunt ook twee lepels gebruiken). Zo heeft het deeg de kans om goed omhoog te komen. Als de oven heet is, plaats dan de bakplaat in het midden van de oven, en bak voor 8-10 minuten, of tot dat de buitenkant mooi bruin is, en het buitje bovenop gaar. 

Als je ze uit de oven haalt, haal ze dan gelijk uit de vormpjes. Zo heb je de minste kans dat ze blijven plakken. 

 

Bestrooi eventueel de Madeleines met wat poedersuiker.

Ze zijn het lekkerst vers uit de oven, dus wacht niet te lang met opeten! 

 

Eet smakelijk! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.