Turkse Gözleme

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 19:38

Gözleme is een van oorsprong Turkse snack met een vulling. Het meest gebruikelijke is feta/spinazie, of met gekruid gehakt. Het is wel even een werkje, vooral om het deeg goed te krijgen, maar het is absoluut de moeite waard! Die van ons zijn eigenlijk te dik uitgevallen, maar zeker niet minder lekker. Het recept is als volgt: 

 

Voor 6 Gözleme heb je nodig:

  • 400 gram bloem
  • 1 zakje instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepel olie
  • 2 eetlepel yoghurt
  • 185 ml lauwwarm water

 

Voor de vulling:

  • 1 ui
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 300 gram verse spinazie
  • 150 gram feta

 

 

Bereidingswijze:

Meng in een grote kom de bloem, zout suiker en het zakje gist door elkaar. Voeg de olijfolie, yoghurt en het lauwwarme water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Kneed 10 minuten goed door, tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken. 

 

Verdeel het deeg in 6 bolletjes, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe er een vochtige doek overheen, en laat ze rijzen tot ze zijn verdubbeld in grootte.

 

En dan nu de vulling:

Snipper de ui fijn. Verhit een koekenpan, en fruit hierin de ui, totdat deze zacht is.  Voeg nu de chilivlokken, komijn en paprikapoeder toe, en bak even mee. 

Hak ondertussen de spinazie wat kleiner. Voeg toe, en bak tot het geslonken is.

 

Haal het mengsel uit de pan, en laat afkoelen.

 

Dan nu het deeg: 

Rol het deeg zo dun mogelijk uit, totdat je er bijna doorheen kunt kijken.

Vouw nu het deeg aan de boven en onderkant in naar het midden toe. Doe nu de vulling in het midden. Ongeveer 3-4 eetlepels. Vouw nu de zijkanten over elkaar, en druk aan.

Als het pakketje nu erg dik is, kun je het heel voorzichtig uitrollen.

 

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan heet is, leg de gozleme in de pan, zonder olie of boter.  Bak de Gözleme 2-3 minuten per kant, of tot mooi goudbruin en krokant.

 

Heerlijk als snack, of als lunch! Geniet er van! Eet smakelijk!


Reactie plaatsen

Reacties

Tonko
4 jaar geleden

Ziet er lekker uit, wel even werk lijkt me.