Hangop met bramen

Gepubliceerd op 16 augustus 2020 om 10:50

Hangop met Bramen

Het is bramentijd! Je hebt ze vast al wel gezien, die gigantische struiken vol met lekkere vruchten!  Wij zijn vorige week op bramenjacht geweest, en toch wel een behoorlijke hoeveelheid bramen weten te plukken! Lekker bramenjam gemaakt, en de rest om lekker uit het handje te eten.

 

Voor de hangop heb ik Griekse yoghurt gebruikt. Lekker stevig, maar toch romig.

 

Ingrediënten:

  • 400 gram bramen, het liefst zelf geplukt natuurlijk! Plus extra voor decoratie
  • 280 gram geleisuiker
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • paar blaadjes verbena
  • eetbare bloemen zoals korenbloem (optioneel)

 

We beginnen met de Jam: 

Was de bramen goed, eventueel met een schepje citroenzuur, of flink wat citroensap. Zo komen de meeste beestjes los van de vrucht, en zakken ze naar beneden. Laat ze even ‘badderen’ en laat ze daarna uitlekken in een vergiet. 

Steriliseer ondertussen een potje, door er kokend water in te gieten, of op 100 graden in de oven te leggen. 

 

Doe de bramen in een steelpan, en laat ze zachtjes stoven totdat de vrucht zijn sap begint los te laten. Voeg dan de suiker toe, en roer totdat je ziet dat het mengsel wat dikker begint te worden. 

Je kunt heel gemakkelijk een testje doen: Haal een lepel door het mengsel, en maak een streep langs de achterkant van de lepel. Blijft de jam op zijn plek? Dan is de jam klaar! 

 

Ik heb de jam gezeefd, om alle pitjes er uit te halen. Dit hoeft natuurlijk niet, maar ik vind het lekkerder eten.  Doe de jam in het potje, als het kan zonder morsen. Maak de pot stevig dicht, en zet op zijn kop. Zo blijft ie langer goed. Laat afkoelen, en zet daarna in de koelkast.

 

Dan nu de hangop:

Nu komt het: Om om hangop te maken, heb je twee manieren. De gewone manier: yoghurt in een uitgewassen theedoek doen, en ophangen.  En je hebt de Woody’s Kitchen manier.

Het gaat als volgt: Pak je sladroger, en leg in het mandje een natte theedoek of een passeer doek als je die hebt.  Schep de yoghurt in de doek, en doe de sladroger dicht. Geef hem nu een paar krachtige draaien, en voilà! Je hebt hangop! 

 

Schep de hangop in een bakje, zodat je hem goed kan bewaren. Meng er nu 1-2 eetlepels van die heerlijke jam door. Dit kan uiteraard met elke jam, maar zelf gemaakte is natuurlijk het allerlekkerst!  Decoreer met nog wat bramen, en eventueel met wat eetbare bloemen.

 

Eet smakelijk! 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Tonko
4 jaar geleden

Wat een goeie tip van de sla centrifuge. En mooie foto’s van het resultaat!