Eggs Benedict

Gepubliceerd op 12 september 2020 om 18:53

 

Eggs Benedict

Een klassieker!  Het wordt vaak gemaakt met bacon, ham of zalm. Goed klaargemaakt is het echt super lekker. Perfect gepocheerd eitje, fluweel zachte Hollandaise saus, knapperige toast! Echt lekker!  

 

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de gastric:

  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 sjalotje, dun gesneden
  • Een paar peperkorrels
  • Paar takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje

 

Voor de saus:

  • 3 eidooiers
  • ± 65 gram boter
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels reductie
  • Paar druppels citroensap
  • peper, zout

 

Andere ingrediënten:

  • 4 eieren
  • Toast, klein broodje of English muffin
  • Bacon, ham, zalm, of beleg naar keuze
  • Fijngesneden peterselie (optioneel)

 

 

Bereiding:

Het klinkt allemaal wat moeilijker dan dat het in werkelijkheid is. Lees alles eerst eens goed door voordat je begint. Het komt vast goed! Als er vragen zijn kun je altijd een reactie achterlaten! 

 

We beginnen eerst met de gastric. Dit is de basis van de saus. Neem een steelpan, en doe hier de wijn, azijn, de sjalot, peper, en kruiden in. Breng dit aan de kook, en laat dit zachtjes inkoken tot ongeveer de helft. De gastric zou een rood/roze kleur moeten hebben. Laat dit afkoelen. Je gaat het niet allemaal gebruiken, maar je kunt het prima invriezen voor een volgende keer.

 

Nu de boter. Die gaan we klaren. Doe de boter in een klein pannetje, en zet het op een laag vuur. Zo laag mogelijk! Als het goed is ontstaan er nu 2 lagen. Een heldere en troebele laag. Schenk nu langzaam de heldere laag in een bakje, en houd lauwwarm. De andere helft gooi je weg.

 

De saus:

 

Neem een klein pannetje en doe er ongeveer 2cm water in, en zet op een laag pitje. Leg daar een glazen of ijzeren kom op. Doe hier de eidooiers,  de reductie, het water en peper en zout in. Klop dit nu zo luchtig mogelijk. Als je merkt dat de eidooiers gaan stollen, en ze bijna yoghurt dikte hebben, zet dan het vuur uit. Til even de kom van de pan zodat het meeste stoom kan ontsnappen. De restwarmte gaart de eieren verder. 

 

Voeg nu langzaam in een klein straaltje de boter toe, en blijf goed kloppen. Je zult merken dat de saus nu gaat binden. De saus zou nu tussen yoghurt en mayonaise dikte moeten zitten.

 

Proef nu de saus. Als je tevreden bent met de smaak, dan is de saus klaar. Zo niet, voeg dan nog een beetje peper, zout of citroensap toe. Dek de saus af met plasticfolie zodat er geen vel op komt.

 

Eieren pocheren:

Breng een grote pan met water met een beetje azijn aan de kook. Als het kookt, zet de pan nu op de laagste stand. Breek de eieren in een schaaltje. Roer met een lepel in de pan zodat er een draaikolk ontstaat. Als de kolk bijna weg is, laat dan voorzichtig, nét boven het wateroppervlak de eieren in het water glijden. Pocheer ze 3-4 minuten voor een mooi zacht eitje.  Haal uit het water. Je kunt dit ook eventueel van tevoren doen. Leg ze dan in ijswater, en warm ze daarna weer op in warm water.

 

Maak nu je toast en beleg naar keuze klaar, en leg op je bord.  Pocheer je eitjes, of maak ze warm. Roer de saus nog een keer door.

Als je eitjes warm zijn haal ze uit het water, en leg ze even op een paar vellen keukenrol om ze te drogen. Je wil tenslotte geen natte eiren op je toast! 

Drappeer daarna de saus over je ei, en voeg eventueel wat peterselie toe. 

 

Geniet van je ontbijtje.  Eet smakelijk! 

Reactie plaatsen

Reacties

C.van soest
4 jaar geleden

dit is zo heerlijk.Alsof een engeltje......