Vlaamse stoof

Gepubliceerd op 21 november 2020 om 18:23

Vlaamse Stoof

 

Een echte klassieker!  Met het juiste biertje, heerlijke kruiden, mooie ingrediënten en een portie geduld zet je deze heerlijke stoof op tafel! 

Echt het proberen waard!    Of zoals de Belgen zeggen: "Awel, ge zult er gene spijt van krijgen, se!"

 

Ingrediënten:

- 750 gram riblappen

- 2 groten uien

- 2 tenen knoflook

- boter 

- olijfolie

- zout/peper

- bruin bier / herfstbok 1 of 2 is maar net hoe intense smaak je wil

- runder boullion of runder boullion blokje

- Laurier 2 kleine of 1 grote

- Tijm 1 eetlepel

- 1 kruidnagel

- 2 eetlepels appelstroop

- 2 plakken ontbijtkoek

- 2 eetlepels mosterd

- natuurazijn

 

Bereiding:

 

Snij de riblappen in stukken van 2 bij 2 cm, en leg aan aan de kant

Snij 1 ui in ringen en snij de knoflook in plakjes, dit hoeft niet heel fijn. Verhit een stoofpan met een klontje boter en een schuitje olijfolie. Fruit hierin de uitjes tot ze glazig zijn. 

 

Voeg de riblap stukjes toe, en bakrond om bruin. Voeg de knoflook ,zout en peper, de tijm, laurier en kruidnagel toe, en bak even mee. Roer even goed, ook langs de bodem. Blus af met een het bier. Het eerste slokje is altijd voor de kok! ;-)  Je moet wel proeven wat je toevoegt zeggen wij altijd! Voeg eventueel wat water toe als je maar 1 flesje gebruikt. En een scheurtje natuurazijn. Dit zorgt er voor dat het zenuwweefsel sneller afbreekt, en je vlees malser wordt.

 

Voeg de bouillon of het bouillonblokje en de stroop toe.

Ik gebruik graag een sudderplaatje. Dit zorgt ervoor dat de pan de warmte beter geleid en verdeeld.  Zo bakt je stoof minder snel aan.

Breng de stoof aan de kook en laat het ongeveer 1,5 stoven tot het bijna gaar is. Roer regelmatig, en laat het deksel op een klein kiertje staan. 

Als het vocht te snel verdampt kun je het altijd aanlengen met een beetje water of extra bouillon.

 

 

Snijd dan de andere ui in halve ringen en voeg die toe.Smeer dan de ontbijtkoek in met de mosterd, en leg ze met de mosterd kant naar beneden in de stoof. Laat dit een paar minuten sudderen. Als je ziet dat de ontbijtkoek bijna verdwenen is roer het dan nog even goed door.

 

 

Wij doen hier altijd oven frieten bij omdat deze niet slap worden en het iets gezonder is. Wij maken ook heerlijke zelfgemaakte mayonaise. Dit recept komt binnenkort op de site!

 

Eet smakelijk!


Reactie plaatsen

Reacties

tonko bruggink
4 jaar geleden

Leuk die Hollandse saus, maar hoe maak je een reductie?

Eskol en Hanna
4 jaar geleden

Vandaag jullie heerlijke Vlaamse stoof uitgeprobeerd... Amai, zalig!