Stoofperen speculaas caketaart

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 19:45

Dit is echt een heerlijk taartje! Laat je niet afschrikken omdat je er 2 dagen mee bezig bent. Het is echt de moeite waard! Trust me!

 

Dag 1

 

Stoofperen:

 

Benodigdheden:

- Ongeveer 750 gram stoofperen

- 2 kaneelstokjes

- schil/zest van 1 mandarijn

- rode wijn 250 /350 ml of je kan glühwein gebruiken.

- bessenjenever scheutje

- 1 el speculaas kruiden 

- 2 el suiker ongeveer ik proef altijd of het zoet genoeg is

 

Schil de peren laat het steeltje eraan. Zet de peren met het steeltje naar boven in de pan. Voeg de (glüh)wijn, mandarijn schil, scheutje bessenjenever en een beetje water toe zodat alleen de steeltjes boven water blijven.Voeg nu de suiker en het speculaaspoeder toe, en breng aan de kook. Stoof ongeveer 1 /1,5 uur.

 

Stoofperen gelei 

- 150 ml stoofperen vocht

- 60 gram gelei suiker 

 

stoofperenvocht verwarmen voeg daar de gelei suiker aan toe, en laat even pruttelen. Om te checken of hij al dik is kan je twee dingen doen: Je doet wat van de gelei op een schoteltje, laat het even liggen. Als het een beetje stroperig wordt is je gelei goed. Of je doet de spatelproef: Haal een eetlepel door de gelei, en dan met je vinger langs de bolle kant een horizontale streep te trekken. Blijf de streep goed zichtbaar dat is hij goed!

 

 

Speculaasdeeg

- 160 gram gele basterdsuiker 

- 140 gram zachte roomboter 

- 275 gram zelfrijzend bakmeel

- 20 gram water

- 3 gram zout

- 20 gram speculaaskruiden 

 

Meng de basterdsuiker met de boter, het water en het zout. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel met de speculaaskruiden en voeg dit aan het botermengsel toe tot een deegbal. Laat het deeg een nachtje in de koelkast zodat de specerijen goed kunnen intrekken.

Deze 3 onderdelen laten afkoelen en laten rusten.  Morgen maak je er en heerlijk taartje van.

 

 

Dag 2

 

Begin vandaag eerst om het  speulaasdeeg op kamertempratuur te laten komen door hem een uurtje op het aanrecht te leggen. Hierdoor is je deeg makkelijker om straks uit te rollen. En leg ook vast het ei en de boter eruit. 

 

Voordat je aan het cakebeslag begint, is het raadzaam om je speculaasdeeg nog even met een deeghaak in de machine los te draaien. Hierdoor voorkom je scheuren van je deeg, en valt het makkelijker in de vorm.

 

 

Speculaas cake beslag:

- 50 gram boter

- 50 gram witte basterdsuiker

- 50 gram zelfrijzend bakmeel 

- 1 tl speculaas kruiden

- 1 ei

- een half mespuntje zout

 

Meng met de mixer de boter en suiker tot een romige massa. Klop hier het  ei er door. Meng de bloem met de speculaaskuiden en het zout. En voeg dit bij het botermengsel.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onderwarmte.

 

Voor deze taart gebruik ik een tartelette bakvorm van 24 cm met losse bodem. Smeer in met boter, en leg aan de kant. Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 4 millimeter dik. Bebloem de werkbank regelmatig zodat je voor komt dat het deeg blijft plakken aan de werkbank of je rolstok. Rol vervolgens het deeg losjes om je rolstok en rol hem dan weer uit over de beboterde bakvorm. Vorm hem in de bakvrom tot hij goed tegen de rand aan zit. Druk, rol of snij de overtollige deeg eraf en bewaar het deeg wat over is in de vriezer voor een ander moment. ( Je kunt hier prima een speculaas brok van maken. Bak hem op 150 C ongeveer 25 min.)

 

Verdeel ongeveer 4 eetlepels van de gelei over het deeg. Gebruik hiervoor een spuitzak of een lepel. Verdeel nu  het cakebeslag over de vorm.

Zorg dat het beslag ook goed  langs de randen zit.

 

Halveer 3 grote peren en 1 kleinere. Snij het steeltje eraf en verwijder het klokkenhuid met een klein boortje of lepeltje/mesje. Verdeel de peren op het cake beslag leg je kleine in het midden en 6 andere er omheen. Garneer met amandelschaafsel.

 

Bak de taart in ongeveer 25 minuten af. Check of de cake gaar is. Laat hem 15 minuten afkoelen in de vorm en los hem op een snijplak. Geef de peren een mooi glanslaagje door een kwastje door de gelei te halen, en over de peren te smeren. Geniet van deze heerlijke taart! Hij wordt met de dag lekkerder!

 

Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.