Griekse Moussaka

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 14:10

Moussaka

Dit heerlijke Griekse recept is een van onze favorieten! Sinds dat we het in Griekenland op Kreta gegeten hebben zijn we er helemaal verzot op! Zittend op een terrasje met prachtig uitzicht, en heerlijke moussaka, is het een moment om nooit meer te vergeten! Oke.. Genoeg gedroomd, nu door naar het recept! Het lijkt heel veel om te maken, maar dat valt hartstikke mee, en is zeker de moeite waard!

 

Ingrediënten:

Voor de moussaka:

  • 300 gram half om half gehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Laurierblaadje
  • Italiaanse kruiden 
  • Theelepel kaneel 
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 aubergine
  • 200 gram aardappels
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 1 eidooier
  • Geraspte kaas
  • Peper en zout

 

Voor de Griekse salade:

  • 1/3 komkommer
  • 1 tomaat
  • 1/2 rode ui
  • Groene olijven
  • 100 gram feta
  • Olijfolie 
  • Peper en zout
  • Griekse salade kruiden (oregano, tijm, peterselie) 
  • Zwarte sesamzaadjes (optioneel) 
  • Peper en zout

 

 

Bereidingswijze:

Laten we beginnen met de tomatensaus. Snijd de ui en knoflook fijn, en bak zachtjes aan in een hapjespan. Als de ui glazig is voeg dan de kruiden toe, en bak nog even mee. Als je de kruiden kunt ruiken, doe dan het gehakt er bij, met wat peper en zout en bak lekker bruin. Daarna mag je de tomatenpuree en de tomatenblokjes toevoegen, en lekker laten sudderen. Doe nog een beetje water in het blikje van de tomatenblokjes om alle lekkers eruit te halen.

 

Schil de aardappels, snijd ze in 0,5 cm plakken en kook ze totdat ze bijna gaar zijn in gezouten water. Ongeveer 4-6 minuten afhankelijk van de grootte van de aardappels.  Giet af en laat nog even uitstomen. 

 

Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik, en besprenkel met zout. Bak ze op de hete grill totdat ze een mooi kleurtje hebben. Doe er eventueel nog wat olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden over. Zo kunnen ze nog lekker marineren voordat ze in de moussaka gaan. 

 

Proef ondertussen de saus, en kijk of er nog wat kruiden of peper en zout bij moet. Als de saus een mooie dikte heeft mag hij van het vuur.

 

Nu het laatste onderdeel van de Moussaka: De belhamelsaus. Lekker met veel kaas, en een eidooier. 

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Als de boter gesmolten is doe dan de bloem er in een keer bij. Laat de bloem eventjes meebakken. Dit heet “garen”, en zorgt ervoor dat de bloemsmaak sneller weg gaat. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe, onder voortdurend roeren. Als alle melk er bij zit, laat de saus dan nog even lekker “bubbelen”, en voeg de kaas en wat peper en zout toe. Check nu de smaak van de saus. Als je de kaas goed kan proeven, en de saus niet te flauw is, is je saus goed. Haal van het vuur, en laat even staan.

 

Nu we alle componenten van de Moussaka hebben, kunnen we beginnen hem te bouwen.

Zet je oven op 200C

 

Neem een ronde ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie. Leg nu de aardappels dakpansgewijs in de schaal, en besprenkel met Italiaanse kruiden en peper en zout. 

 

Verdeel nu de saus over de aardappels, en leg daarboven de gegrilde aubergine, ook dakpansgewijs neer. Doe nu de eidooier door de bechamelsaus, en roer even door. 

Doe nu de saus over de aubergine. Verdeel eventueel met een spatel voor een mooi glad resultaat. 

 

Schuif hem nu de oven in, en bak hem voor 15-20 minuten. 

 

Nu kunnen we de salade maken. Snijd de komkommer en tomaat in kleine stukjes, en leg in een schaal.

 Breng op smaak met peper en zout. Snijd de ui in mooie dunne ringen, en verdeel erover. 

Verkruimel nu de feta over de salade. Leg hierop de gesneden olijven, samen met de Griekse salade kruiden en de sesamzaadjes. Drizzle er nog wat goede olijfolie over, en breng nogmaals op smaak met wat peper en zout. 

 

Als de bechamel mooi goudbruin is is hij klaar.  Opscheppen maar, en eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Eskol en Hanna
3 jaar geleden

Wij dachten dat we het toprecept van de moussaka al gevonden hadden, maar het laurierblaadje door de saus en het scheutje wijn erdoor, maken hem nog lekkerder!
Bedankt voor jullie tips!